Sylvia Braxhoofden

Mondhygiënist sinds 1981, afgeronde opleiding: Mondhygiëne
Aanwezig: di, do, vrij van 8:30 tot 17:00
Specialisatie: angstpatienten, parodontologie, kinderbehandelingen
Is lid van: NVM, Ivoren Kruis, NVvP
Ingeschreven in de kwaliteitsregister mondhygiënisten.
Talen: Nederlands, Engels

Ik ben in 1981 mondhygiënist geworden. Daarmee was een grote wens in vervulling gaan.

Zeker na een achtergrond van tandartsangst, met enige regelmaat een boorbehandeling zonder verdoving, maar geen mondhygiëne adviezen of instructie. Ik was wat genoemd werd: gesaneerd.

Toen ik 17 jaar was en werkte, was ik het zat en vond bij toeval een tandarts, die nog nieuwe patiënten aannam. Het was in die tijd niet makkelijk een tandarts te vinden, want er was een tandartsentekort. Maar deze jonge tandarts was net een nieuwe praktijk begonnen. Dit zag ik als ‘mijn redding’. 

Heel bang, maar ik wilde mijn gebit toch wel lange tijd proberen te behouden, kwam ik daar voor een eerste consult. Ik had een particuliere tandarts gekozen want ik dacht, dat je toen als ‘ziekenfondser’ geen recht had op verdoving. Het was een heel aardige tandarts. Gelukkig bleek de gebitssituatie mee te vallen, maar er moest wel iets gebeuren. Voor het eerst werden foto’s gemaakt, kreeg ik verdoving voor een behandeling (waar ik bijna doorheen stresste) en bovenal het advies om toch eens de ruimten tussen mijn tanden/ kiezen schoon te maken en met een zachte tandenborstel te poetsen.

In die tijd bleek flossdraad erg populair. Er ging een wereld voor mij open. Zeker toen na enige tijd de praktijk werd uitgebreid met een mondhygiënist. Dat vak leek me geweldig! Mensen uitleggen wat men kan doen om het gebit gezond en klachtenvrij te houden. 

Na een aanpassing van mijn vakkenpakket (aanvulling scheikunde) werd ik toegelaten, daar begon het allemaal..

40 jaar later ga ik stoppen, halverwege 2021, ik wil fit blijven voor ‘het vervolg’ en mijn aandacht aan andere zaken gaan besteden.

Er is veel veranderd:

  • -zeker op het gebied van hygiëne, (het dragen van handschoenen, mondmasker en bril was bv. in 1981 nog niet aan de orde, dat volgde pas toen er in het nieuws sprake was van een nieuwe ziekte aids tot nu met corona en al de extra maatregelen die genomen moeten worden, naast de al geldende voorschriften van de wet op de infectiepreventie)
  • het werken met richtlijnen en protocollen
  • verfijnde apparatuur zowel elektrisch als handmatig
  • het evidence-based (wetenschappelijk onderbouwd) werken
  • het plaatsen van implantaten heeft een grote vlucht genomen
  • Lid zijn van een kwaliteitsregister om aan de voorwaarden te kunnen voldoen met betrekking tot het niveau van kennis en kunde, dat het beroep van mondhygiënist vereist.

Het is een mooi vak, ik heb er geen spijt van gehad.


Praktijk

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8:15-18:00 uur

Adres

Aan de Amstel Mondhygiënisten
Amstel 49 D
1011 PW Amsterdam
Telefoon: 020-4201761

Boven IJ Mondhygiënisten
Ibrahim Moustafapad 3
1034 WD Amsterdam
Telefoon: 020-6332856
Bezoek de website

Neem contact op

Verzenden

Locatie

Amstel 49 D, 1011 PW Amsterdam